Yusufizzettin Köyünü kuran Cerid ve Tecirli aşiretleri, Dulkadir Türkmenlerini oluşturan boylardan ikisidir. Fırka-ı İslahiyede Köylere verilen isimler de dikkat çekicidir. Bu isimlerden dördü Fırka-i ıslahiyede görev almış olan Derviş Paşa, Cevdet Paşa, Adana Valisi Rıza Paşa, Yaver Paşa ve Yüzbaşı Şükrü Bey’e aittir. İzzeddin ismi Sultan Abddulmecit’in oğlu Şehzâde İzzeddin Efendi’nin adına ithafen koyulmuştur.
1866 Yılında Osmaniye’de Tecirli ve Cerid Aşiretlerinin yerleştirildiği köyler ve hane miktarları: Karye Adı Hane İzzeddîn Karyesi 47, Dervişîye Karyesi 123, Cevdetîye Karyesi 81, Rızaîye Karyesi 48, Yâverîye Karyesi 46…
Yusufizzettin köyünde Aydınlı Yörüklerinin yerleşmesiyle birlikte bir Aydınlılar Mahallesi vardır. Bu mahalle sakinlerinin anayurtları, Aydın ile Antalya arasındaki yüksek göçebe hayvancılık sahalarıdır. Daha sonra kış aylarını geçirmek üzere Osmaniye çevresine göçmüşlerdir. Bunların daha sonraki yeni yaylakları Develi ve Kayseri yöresi olmuştur. Bunlar göçebe hayvancılık (pastoral göçebe) yaşam tarzını benimsemiş Yörüklerdir. 1970 yılında davarlarıyla birlikte köye gelen Yörükler, bugünkü Aydınlılar mahallesine yerleşmişlerdir. Zamanla kalabalık bir nüfusa erişmişlerdir. Bugün mahallede 31 hanede toplam 211 kişi var. Yerleşik hayata geçtikten sonra 1979’a kadar alışık oldukları küçükbaş hayvancılık faaliyetlerine yarı göçebe olarak devam eden Yörükler, 1980–1985 arasında ziraatla uğraşmaya başlamışlar ve uzak göçebelikle olan bağlarını koparmışlardır. Aydınlılar mahallesi sakinleri, ilke vesilesiyle ilk tesislerde yaylacılık faaliyetlerini sürdürdüklerini, yaylaya giderken bütün eşyalarını develere yükleyerek davarlarıyla birlikte toplu halde yayla alanlarına gittikleri bilinmektedir.
Dr.Tarih/Aytaç BOZKUYU
Töre Araştırma Derneği Başkanı