Bozulus’un Dulkadirli koluna bağlı aşiretler: Defterde bu gurubun birinci aşireti Cirit Sultan Hacılı’dır. Sonra Kurt Mihmatlu, Dokuz Kavurgalu, Mamalu, Kişne, Akçalı boyları zikrediliyor. Dulkadirlilerin en önemli obalarından Kavurgalu oymağının Anadolu’daki ana boyu muhtelif kollar halinde Maraş, Kadirli ve Yeni-il’de yaşamakta idi.
Karabacak köyünü kuran Avşarlar Kavurgalu oymağıdır. Bu oymak içerisinde Avcılı cemaati, Aydınlı Cemaati, Ayranculu cemaati, Cevanlu cemaati, Dağarcılu Cemaati, Doğanlı Cemaati, Duacı Cemaati ve Eyicek Cemaati gibi Avşar oymakları bulunmaktaydı. Bu cemaatler hali hazırda 16. Yy’dan beri Dulkadirli Türkmeni olup Ceyhan nehri kenarında kışlamaktaydılar. Ancak 1865’te Fırka-i Islahiye ile birlikte bir hat üzerinde Tatarlı, Karabacak ve Yalnızdut adlarıyla köyler oluşturuldu. Bununla birlikte Kozan sancağı teşkil edildikten sonra Çukurova aşiretlerinin iskânına başlandı. Çukurova’nın en büyük aşireti olan Avşarlar yaylakları Uzunyayla ve Sarız yöresine yerleştirildiler. Kozanoğulları’na yardımda bulunan Tatarlı muhacirleri Kadirli kasabasına, Kırıntılı aşireti, Lek ve Hacılar ile birlikte Kozan kazasının güney yönünde bulunan boş araziye iskân edildi. Bu arada Tecirli aşireti Ceyhan nehri boylarına, Cerîd aşireti de Bulanık kazasına bağlı Haruniye’ye yerleştirildi. Adana ile Sis arasındaki bölgede yaşayan Sırkıntı Türkmen aşireti ise kışlak mahallerinde bırakılarak yaylakları olan İnderesi Kafkas muhacirlerine verildi. İskân edilen bütün aşiretlere ziraat yapmaları için devlet tarafından toprak tahsis edilerek bunlar sürekli iskâna teşvik edilmiştir.
Karabacak Köyündeki Tatarlar Moğol Tatarı olmayıp Avşarlar içinde bulunan Tatarlu yada Tatar adıyla geçen oymaktandırlar.
Dr.Tarih/ Etnolog Aytaç BOZKUYU
Töre Araştırma Derneği Başkanı
KAYNAKLAR
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Daire Başkanlığı
TBMM Zabıtı Cerideleri
Halaçoğlu, İskan Siyaseti, s.83
Altınay, s.173-76. Orhonlu, Aşiretlerin İskanı, s.111.
Halaçoğlu, İskan Siyaseti, s.56
Refet Yınanç/Mesut Elibüyük, Maraş Tahrir Defteri II, s.740
Türkay, s.508,
Altınay, s.119
Halaçoğlu, İskan Siyaseti, s.48
Halaçoğlu, İskan Siyaseti, s.55
Sümer, Oğuzlar, s.349
Enver Çakar, XVI. Yüzyılda Haleb Sancağı, s.192
İbrahim Yılmazçelik, 19. Yüzyılın İkinci Yarısında Dersim Sancağı, Elazığ 1999, s.119-20.