Yoğunoluk köyü kesin soy ağacı bilgileri bulunmamasına rağmen birçok göçe maruz kalmıştır. Köyü; Kılıçlar, Kehalar, Hatunoğlular, Serçeler, Güneceler, Tatarlar kurmuştur. Bu yaklaşık 250-300 yıllık Türk mezarlıklarından anlaşılmaktadır.
Köy, ismini içme suyunun kaynağından almıştır. Köyün merkezine Katıralağı denilmektedir. Genelde köy bu isimle de söylenmektedir. Osmanlılar döneminde Ahmet Cevdet Paşa’nın Çukurova Bölgesindeki eşkiyalık faaliyetlerini bertaraf etmek için Osmaniye iline gelmesi sırasında (1860’lı yıllar) bugünkü yerleşimin temellerinin atıldığını düşünüyorum. Ahmet Cevdet Paşa ile birlikte gelen Kurt İsmail Paşa’nın (o zamanlar henüz paşa değildir.) bugünkü Yoğunoluk denen mevkiye (orası düz bir alandır) yerleştiği, görevi bittikten sonra da orada kendi akrabalarından bir aile bıraktığı, bu ailenin hala orada Hatunoğlu soyadı ile yaşadığı bilinmektedir. Ayrıca Yoğunoluk köyü’nün tarihinde nam yapmış eşkiyaları başlıca KILIÇ OSMAN(Kılıçlar), ayrıca ünlü yazar Yaşar Kemal’in kitaplarında adı geçen Reşit’in Topçu dağının karşısındaki bir mevkide yaşadığı iddia edilmektedir. Dülkadiroğulları Türkmen Beyliğinden 1940 yıllarına kadar eşkiyalığın kol gezdiği bir coğrafyadır.
Yoğunoluk sınırının hemen yukarısındaki Turna Dağı; meşhur Türkmen Dulkadiroğullarıyla Osmanlı ordularının Turnadağı savaşının yapıldığı yerdir. Yoğunoluk köyü sınırları içerisinde Aşılı Kalesi ve Hecgeren Kalesi vardır. İki kalede tarihçiler ve arkealoglar tarafından araştırılıp değerlendirilmesi gereken birer tarihi mekanlardır. İki kale de ulaşılması zor olmasından dolayı köylülerin dahi kaleleri görenleri azdır. Özellikle hecgeren kalesinin zamanında darphane olduğu altın paralar basıldığı köylüler arasında bir söylentidir. Ulaşılması zor bir kaledir. Karacaoğlan, Avşar Türkmenlerinden Dadaloğlu gibi şairlerin gezip dolaştığı, Ahmet Cevdet paşa gibi komutanların eşkiya kovaladığı tabiat harikası bir köydür.
Dr.Tarih/Aytaç BOZKUYU
Töre Araştırma Derneği Başkanı