NARLIKIŞLA Savrun çayı kenarında AVŞARLARIN NARLU oymağı tarafından kurulmuştur. Osmanlı belgelerinde Maraş ve Dulkadir bölgesinde bulunan bir oba olarak zikredilir. 16. YY Kaynaklarına göre Narlu Oymağı yazları Göksun’un Kuzeyini yaylak olarak, şu anda köyün bulunduğu Savrun kenarını ise Kışlak olarak kullanmaktaydı. Bu nedenle köye Narlı cemaatinden dolayı Narlıların Kışlağı denmiştir. Cemaatin bir kısmı Tokat Zile çevresine yerleşmiştir. Bir kısmı da Çukurova’ya gelmiştir.
Narlıkışla köyünde şu anda yaşayanlar TATAR AŞİRETİ içinde yer alan KUDUZCU cemaati (topluluğu) olduğu hakkında bilgiler Osmanlı arşivlerinde bulunmaktadır. 1865 Fırka-İ Islahiye olayından sonra Kuduzcu cemaatindan olup da Kadirli şehir merkezine yerleşen aileler, tarım yapma amacıyla NARLIKIŞLA mevkisine yerleştiler. Köy kurdular ve NARLIKIŞLA ismini de korudular. Kuduzcu Cemaatı’nın günümüzdeki temsilcileri KARA, ATILGAN, KÖKSALAN, İSPİR, EKŞİ, YUMUŞAK soy ismini taşımaktadırlar.(Kaynak Cezmi Yurtseverim)
Narlıkışla halkı komşu Çınar köyünde olduğu gibi dere yatağının değişmesi sebebiyle susuz kaldıklarından öteye beriye dağılarak tarımsal üretim yapamaz hale gelmişlerdi. Bunun gerek halk ve gerekse devlet gelirleri açısından birçok olumsuz sonucu olmuştu. Üretim düşünce vergiler azalmış ve hazine zarara uğramıştı. O dönemde vergilerin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu düşünüldüğüne kayıplar konusunda devlet yetkililerinin neden hassas davrandıkları daha iyi anlaşılabilir. Mutasarrıf susuzluk nedeniyle kazanın sebze bahçesi ve hatta ağaç gölgesinden mahrum kaldığını belirtmişti. Son dönemlerde Narlıkışla nüfusu giderek azalmıştır.
Köyde genel olarak Turp, Karpuz, Ispanak, Yerfıstığı, Soya Fasulyesi, Mısır, Buğday, Arpa, Bahçecilikte, Şeftali, Zerdali (Trinta Eriği), Nar yetiştirilmektedir.
Dr.Tarih/ Etnolog Aytaç BOZKUYU
Töre Araştırma Derneği Başkanı
KAYNAKLAR
ADEM, Habil (Pelister), Türkmen Aşiretleri, Hazırlauanlar: Hasan Babacan,Servet Avşar, Geçit Kitabevi,İstanbul, 2011.
AKBAYAR, Nuri, “Tanzimat’tan Sonra Osmanlı Devlet’i Nüfusu“, Tanzimat’tan Cumhuriyete Türkiye Ansiklopedisi, c. 5
Aytaç Bozkuyu, Cumhuriyet Dönemi İskan ve Yerleşme, Yüksek Lisans Tezi
Cevdet Türkay, Oymak, aşiret ve Cemaatler
Solak, İbrahim. XVI. Yüzyılda Maraş ve Çevresinde Dulkadirli Türkmenleri
Halaçoğlu, Yusuf. Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar (1453-1650): Türkmen ve Yörük Grupları
Sümer, Faruk (1972). Oğuzlar, Türkmenler : tarihleri, boy teşkilâtı, destanları (İkinci bas.)