Çınar Köyü Savrun çayı kenarında Avşarların Fakılı oymağı tarafından kurulmuştur. Batı Anadoluda 16. Yy’da oldukça önemli bir Yörük topluluğu vardı. II. Selim devrinde bu topluluk arasında büyük bir Afşar oymağı bulunuyordu. Bu oymak, Fakılı, Öksüzler, Musacalu, Afşar ve Afşar olmak üzere 5 obaya ayrılıyordu. Uşak’taki Fakılı Avşar obalarının genellikle Güneydoğu bölgesinde faaliyet gösteren (Kadirli, Maraş, Antep, Kilis, Rakka) Avşarlardan olduklarını görüyoruz. Osmanlı belgelerinde Maraş ve Dulkadir bölgesinde bulunan bir oba olarak zikredilir.
Fakılı cemaati, Avşar boyuna mensup olup XVI. yüzyılda Halep, Maraş ve Kadirli yörelerinde yaşamaktaydı. Bir kısmı Antep ve Kayseri’de, bir kısmı da Yeni-İl kazasında yaşayan cemaat, Caberli aşiretinin bir obasıydı ve bir kısmı Honaz ve Denizli kazalarına yerleşmişti. Günümüzde Çukurova ve İç Anadolu’da yaygın ve bir Avşar obası olarak varlığını sürdürmektedir.
Fırka-i Islahiyye tarafından kurulan Çınar, Çiyanlı ve Kırıntı gibi köylerde yaşayan halk, dere yatağının değişmesi sebebiyle susuz kaldıklarından öteye beriye dağılarak tarımsal üretim yapamaz hale gelmişlerdi. Bunun gerek halk ve gerekse devlet gelirleri açısından birçok olumsuz sonucu olmuştu. Üretim düşünce vergiler azalmış ve hazine zarara uğramıştı. O dönemde vergilerin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu düşünüldüğüne kayıplar konusunda devlet yetkililerinin neden hassas davrandıkları daha iyi anlaşılabilir. Tamamen harap olan Kerimli, Hamidiye ve Aşağı Durmuşsofulu köylerinin arazi, emlak ve temettuat vergileri bulunan 13.158 kuruşun 5.200 kuruşa, Kerimli ve Hamidiye köylerinin 41.000 kuruş olan aşarı 1.660 kuruşa, Tozlu köyünün 6.062 kuruştan ibaret olan vergisinin 2.762 kuruşa indiği belirtilmişti. Rakamlar halkın ve devletin ne kadar büyük kayıplara uğradığını göstermekteydi. Mutasarrıf susuzluk nedeniyle kazanın sebze bahçesi ve hatta ağaç gölgesinden mahrum kaldığını belirtmişti.
Çınar Köyünde Bulunan aileler; Oflaz, Büyükekiz, Şanlıer, Gündeşlioğlu, Çapar, Kökkız, Tapsız, Yurtsever, Yenigün, Karamık, Küçükduran, Küçükyüçe, Küçükbenli, Dertli, Tamer ,Akyüz, Aydın, Çevik, Dallı , Kurt, Karaoğlan, Tok , Danacı, Cam, Büyükdemir, Büyükbaşarı, Karayiğit, Yeşildağ, Aşık, Sala ve Demirci.
Dr.Tarih/ Etnolog Aytaç BOZKUYU
Töre Araştırma Derneği Başkanı
KAYNAKLAR
Cevdet Türkay, Oymak, aşiret ve Cemaatler
Solak, İbrahim. XVI. Yüzyılda Maraş ve Çevresinde Dulkadirli Türkmenleri
Halaçoğlu, Yusuf. Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar (1453-1650): Türkmen ve Yörük Grupları
Sümer, Faruk (1972). Oğuzlar, Türkmenler : tarihleri, boy teşkilâtı, destanları (İkinci bas.)
Aytaç Bozkuyu, Cumhuriyet Dönemi İskan ve Yerleşme, Yüksek Lisans Tezi
Hasan Eren (1963), “Kıbrıs’ta Türkler ve Türk Dili”, Onuncu Türk Dili Kurultayı Bildirileri, Ankara, s. 37-50.