Kesikkeli’nin komşu köyü olan Mecidiye’nin eski adı ABİLİSLİ’dir. Abilis etimolojik sözlüğe göre yapabilmek, becerebilmek anlamındadır. Köy Avşarların ve Kırım Tatar Türklerinin ortak yaşadığı bir alandır. Abilisli’deki Avşarlar Kesikkelideki Avşarlar gibi KOCANALLI Avşar oymağındandır. Mecidiye Köyündeki Avşarların geldiği yer genellikle Çörekdere’dir. Koca Nallı Avşarları Nadirşahın soyundan gelen 9 Avşar bölüğündendir. Genelde Pınarbaşı, Tomarza, Sarız ve Yalak’ta yaşamaktadırlar.
Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid devrinde yaşanan Kırım Harbi sonrasında gelen Kırım Tatar muhacirleri için Sultan Abdülmecid’in emriyle 1859-1860 yıllarında gelen Tatar Türkleri Yarsuvat (Ceyhan) adıyla bir köy kurmuşlardır. Yarsuvat Kırım Türkçesinde ırmak kenarı demektir. Yarsuvat’taki Türk Tatarları Abilisli’ye gelmiş ve Sultan Abdulmecid’in dönemi olması hasebiyle onun adı verilmiştir.
1962-63 yıllarındaki sel baskınından etkilenen köy Kesikkeli’de olduğu gibi yukarıya taşınmıştır. Köyde; Çakmak, Ergün, Köse, Karabulut, Coşgun, Mullaoğlu, Aktaş soy adlı aileler yaşamaktadır.
Not: Değerli Mecidiyeliler, Soy isimler örnek olarak yazılmıştır. Sizlerde ekleme yapabilirsiniz.
Dr.Tarih/Aytaç BOZKUYU
Töre Araştırma Derneği Başkanı
KAYNAKLAR
Prof. Dr. Faruk Sümer, “Çukurova Tarihine Dair Araştırmalar” adlı makalesi Tarih Araştırmaları Dergisi, DTCF Yay. Ank. 1963
Yılmaz Kurt, 1572 Tarihli Adana Mufassal Tahrir Defterine Göre Adana’nın Sosyo-Ekonomik Tarihi Üzerine Bir Araştırma, Belleten Ayrıbasım. TTK 1990