
Bahadırlı Cemaati Oğuzların Bayat boyuna mensup olan Reyhanlı Aşireti içerisinde bir oymaktır. Bahadırlı Köyünü Kuranlar bu oymağa mensupturlar.
Reyhaniye (Reyhanlı) Aşiretine ad olan “Reyhan” kelimesi, Türk kültüründe bilinen bitki dışında hem erkek hem de kadın adı olarak kullanılmaktadır. Reyhanlı Aşireti ve bu aşirete bağlı veya akraba olan kitleler, XIX. yüzyıl itibarıyla Amik Ovası’nda yaşamakta olup, bu ovanın en önemli gücü durumundaydı. “Reyhanlı” adını taşıyan aşiret, oba, cemaat veya oymaklar; İran’dan Anadolu’ya kadar birçok yerde yaşamaktaydı. Bunlar söz konusu bölgelerin Osmanlılar tarafından fethinden sonra yapılan tahrirlerde de görülmektedir. Özellikle Tebriz-Bayazıt arası, Revan ve çevresi, Iğdır, Azerbaycan’daki birçok yerleşmelerle birlikte; Sivas ve Konya’da da bulunmakta idiler.
Kanuni Sultan Süleyman devrinde, 112 vergi nüfusundan ibaret küçük bir oba halinde olup Halep çevresinde bulunurken, 93 evlik bir kolu da Yeni-il taraflarında yaşamakta idi. Bu oba, bir taraftan nüfusunun artması diğer taraftan da Bayat boyuna mensup birçok obanın katılmasıyla XVIII. yüzyılda büyük bir aşiret halini almıştır. Bu yüzyılda Reyhanlı Aşireti kendisine bağlı diğer oymaklarla birlikte Sivas’ın güney taraflarında, Uzunyayla’da yaylamakta ve Halep çevresinde kışlamakta idi. Bölgeyi gezen Seyyah Burckhardt, Reyhanlıların 3.000 çadırdan oluştuklarını belirtmektedir. Reyhanlılar, yaylağa gidip gelirken rahat durmadıkları için Rakka’ya sürülmeleri hakkında birkaç defa ferman çıkmışsa da her seferinde bundan kurtulmuşlardır.
Reyhanlı Aşireti 1846 yılında, 10 cemaatten oluşmaktadır ve bu cemaatlerin birçok köye yerleştirilmeleri kararlaştırılmıştır. Bu cemaatler ise “Sarıcalar, Bahadırlı, Tevekelli, Donlu, Kodallı, Muslalı, Okçular, Karaahmetli, Tevekelli, Coşlu” cemaatleridir. Aşiretin en büyük ve idareci cemaati, Sarıcalar Cemaatidir ve 19 köye yerleştirilmiştir. Sarıca cemaatinden sonra 11 köye yerleştirilen Bahadırlı Cemaati gelmektedir.
Köylerin isimleri “Sarıcalar, Kodallı, Bahadırlı, Torun, Kara Ahmetli, Halallı, Coşlu, Löklü, Kara Süleymanlı, Köseyanlı, Okçu, Kabaklar, Çakallı, Kürt Tevekelli, Türkman Tevekellisi, Deli Ağa Uşağı, Mehmet Efendi Perakendesi, Ahmet Bey Perakendesi, Üzeyir Uşağı, Halil Ağa Perakendesi, Ömer Ağa Perakendesi, Çolak Ahmet, Harkıye, Varbendeli, Müslim Kaytan” şeklindedir.
Bahadırlı Köyünün mezarlığı çok eski olup Oğuz Boylarına ait damgalar bulunmuştur.(Fatih Tüllüce). Köy Eski Türk adetlerini devam ettirmekle birlikte önemli alimler yetiştirmiştir.
1764 yılına ait Osmanlı Arşivlerinden edindiğim bir belge özeti.
Belge Özeti : Sadır olan emr-i ali mucibince Amik ovasında bulunan Reyhanlı Aşireti Rakka’ya nakil edilirken Ayntab civarında dağılarak ve Bahadırlı ve Kızık ve Helalli ve Kabaklı ve Okçulu ve Rişvan aşayirinden Mendelli aşiretleri ile karışarak perakende oldukları cihetle halen nakilleri mümkün olamayıp aşayir-i merkumenin kışlaklarına avdet zamanına tehiri ve muhalefetleri halinde kuvve-i cebriye istimali zaruri olduğuna dair Haleb ve Maraş ve Malatya beylerbeylerinden gelen tahrirat.
Dr.Tarih/Aytaç BOZKUYU
Töre Araştırma Derneği Başkanı